ROP - "Suoja" - TAYS lastensairaala, PSHP. Photo: ROP.

Taidehankkeiden asiantuntija 

Julkisen taiteen toteuttaminen rakennus- ja infrahankkeissa on laaja-alaista ja pitkäjänteistä toimintaa, jossa tarvitaan hyvät ja luotettavat osaajaverkostot. Taideosaston toimintamalli tarjoaa yhden luukun avaimet käteen -palvelua, jossa tilaaja tekee sopimuksen Taideosaston kanssa taiteen hankinnasta ja toteutuksesta kohteeseen sovituin reunaehdoin.

Miten Taideosasto voi auttaa?

Suunnitelmat

 • Taideperiaatteet yritykselle tai yhteisölle
 • Taidesuunnitelma toteutuksen pohjaksi

Taiteellinen näkemys

 • Visuaalisuuden tavoitteet
 • Sisällölliset tavoitteet - kohteen tarina
 • Kattavat kontaktit monipuolisiin ja eri tavoin työskenteleviin taiteilijoihin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti

Toteutus ja koordinointi

 • Taidehankkeen johtaminen
 • Kuratointi / taiteilijavalinta / kilpailutus
 • Taidehankkeen taiteellisen ja teknisen laadun valvonta

Tekniikan tuntemus

 • Tekninen suunnittelu / vaatimusmäärittely
 • Apuna taiteilijalle ja tilaajalle
 • Valmiit kontaktit eri alojen alihankkijoihin

Dokumentointi

 • Rakennushankkeiden taiteellinen seuranta ja dokumentaatio valokuvin ja tekstein
 • Aineistosta voidaan jatkojalostaa julkaisuja, verkkosisältöjä,  dokumenttipiirroksia, taidegrafiikkaa, maalauksia jne.

 

 

 

Hanke-esimerkki: Kansi ja Areena -kirja

Kansi ja Areena -kirja dokumentoi rakennushankkeen teknisiä faktoja sekä kehittäjien ja toteuttajien kokemuksia ja tunteita. Valmiiden rakennusten kätkemät vaiheet ja suuren työmaan rujous ja kauneus on taltioitu kirjan kansien väliin piirroksin, valokuvin ja haastatteluin.

Konsepti ja toteutus: Taideosasto | Toimitus: Tuuli Penttinen-Lampisuo | Tilaaja: Tampereen kaupunki, Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma | Paino: PunaMusta, Tampere, 2021.

 

Tiimi

Taideosaston ydinryhmä muodostuu laaja-alaisista kuvataiteen ammattilaista, jotka omaavat pitkän käytännön kokemuksen julkisista taidehankkeista, teosten tuotannoista ja toteutuksista sekä taidehankintojen ja taidekilpailujen prosesseista. Taideosasto tuntee kuvataiteen kentän, rakenteet ja eri toimijat sekä kotimaiset ja kansainväliset taiteilijaverkostot, nuorista ja nousevista tekijöistä kokeneisiin konkareihin. Tarvittaessa lisäosaamista löytyy laajasta kontaktiverkostosta.

Tuomo Rosenlund, kuvataiteilija. Tuo esiin taiteilijan näkökulmia arvioitaessa ja ideoitaessa erilaisten kohteiden taiteen sijoituspaikkoja, sekä niiden luomia mahdollisuuksia ja haasteita. Tuomo on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 2002, jona aikana hänelle on kertynyt yli 100 näyttelyä Suomessa ja maailmalla. ROP-taiteilijaryhmän jäsenenä Tuomo on toteuttanut useita teoksia julkisiin tiloihin, sekä ollut organisoimassa ja kuratoimassa erilaisia kuvataiteen tapahtumia.

Pekko Orava, DI. Tuo työryhmään insinöörinäkökulmaa arvioitaessa ja suunniteltaessa taideteosten sijoittamiseen ja toteuttamiseen liittyviä teknisiä seikkoja ja reunaehtoja. Pekolle on kertynyt kokemusta julkisen taiteen suunnittelusta ja toteuttamisesta eri tekniikoin ROP-taiteilijaryhmän jäsenenä.

Mika Hannula, FT, kuraattori, kirjoittaja, taidekriitikko ja opettaja. Tuo ryhmään kuraattorin näkökulman teemallisten kokonaisuuksien luomisessa ja sisältöjen rakentamisessa. Mika on kuratoinut näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1999 lähtien, mm. Viron näyttelypaviljonki Venetsian biennaalissa 2007 ja Helsingin kaupungin taidemuseo HAM:n iso maalaustaiteeen näyttely 2017. Mika Hannula on opettanut kuvataiteita useissa maissa ja yliopistoissa. Hän toimi Kuvataideakatemian rehtorina 2000-2005 ja Göteborgin yliopiston taiteellisen tutkimuksen professorina 2005-2012. Lisäksi hän on opettanut Utrechtissa ja Weimarissa. Mika on julkaissut yli 20 kirjaa ja kymmenittäin artikkeleita.

Tuuli Penttinen-Lampisuo, TaM, tuottaja ja kirjoittaja. Tuo työryhmään taiteen ja av-kulttuurin tuottajan ammattitaidon, sekä poikkialaisten taideprojektien ja taidekilpailujen koordinointi- ja viestintäosaamisen. Tuuli on tuottanut mediataideteoksia, festivaaleja, näyttelyitä, poikkitaiteellisia projekteja, julkaisuja ja hoitolaitosten taideprojekteja yli 20 vuoden ajan. Hän on aikaisemmin työskennellyt mm. AVEKin tuotantoneuvojana ja Satakunnan taiteen tuottamisen läänintaiteilijana ja häneltä on julkaistu yli 250 taidekritiikkiä.

 

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, sähköposti: tuomo.rosenlund@taideosasto.fi